Toplotna izolacija ne samo da smanjuje gubitke u zimskom periodu, već sprečava preveliko zagrevanje kuće u letnjem periodu. Na taj je način moguće skoro u potpunosti izbeći ugradnju klima uređaja, ili će njihov kapacitet i potrošnja energije biti znatno manji nego za neizolovanu kuću.

Prilikom adaptacije kuće, prvo dobro izolujte kuću. Kotao i radijatori potrebni za vaš sistem grejanja biće manjeg kapaciteta, pa će i početna investicija za trošak grejanja biti manja.

Grejanje, ali i hlađenje

Ako želite da smanjite troškove za grejanje koji čine i do 3/4 troškova za energente u vašim režijskim troškovima, postavite toplotnu izolaciju ili povećajte debljinu toplotne izolacije i zamenite prozore. To se pogotovo odnosi na porodične kuće bez fasade, te one koje su građene bez toplotne izolacije.

  • Zadihtovati prozore (i spoljna vrata)
  • Proveriti i popraviti okove na prozorima (i vratima)
  • Izolovati kutije za roletne
  • Redukovati gubitke toplote kroz prozore ugradnjom roletna, postavljanjem zavesa

Karakteristike energetski efikasnih prozora:

• Dvostruko ili trostruko ostakljenje sa vazdušnim prostorom od najmanje 16 mm. Umesto vazduha kao izolatora, prostor između stakala može biti ispunjen inertnim gasom argonom čime se povećava efikasnost prozora.
• Low-e premaz na unutrašnjoj strani unutrašnjeg stakla sprečava gubitak toplote reflektujući je nazad u prostor.
• Toplotni gubici se događaju kako kroz staklo, tako i kroz okvir prozora. Okvir može biti PVC, ali s čeličnim ojačanjem; aluminijumski, ali sa prekinutim toplotnim mostovima

Kvalitetniji prozori smanjuju transmisione gubitke, dok se gubici ventilacijom mogu smanjiti ugradnjom ventilacionog sistema ili pomoću senzora otvorenosti prozora koji se povezuje direktno sa kontrolom grejanja/hlađenja i isključuje sistem kada se prozor otvori. Na taj način se smanjuju gubici ventilacijom.

Zaključak

U svakom slučaju, šta god da odlučite, ugradnjom nove stolarije ćete sigurno dobiti smanjenje troškova u zimskom, ali i letnjem periodu. U zavisnosti od kvaliteta stolarije koju ugradite, efikasnost grejanja ili hlađenja će biti veća.

Na kraju svega izgled nove stolarije može da bude jedan od razloga da obnovite prostor u kome boravite, ali je prvenstveno glavni to da vam bude prijatno, a to sa prozorima i vratima koji su „bušni“ sigurno nećete uspeti.

Top